BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Tuesday, June 14, 2011

Lagi gempa bumi di Chrischurch


GEMPA BUMI di Christchurch semalam menyebabkan tebing di sebuah kawasan perumahan runtuh.


CHRISTCHURCH - Penduduk bertempiaran lari keluar dari bangunan dan kediaman mereka untuk menyelamatkan diri apabila dua gempa bumi setiap satu berukuran 5.2 dan 6 pada skala Richter menggegarkan bandar ini, selatan New Zealand semalam.

Jabatan Geologi Amerika Syarikat AS melaporkan gempa pertama berlaku pada tengah hari dengan diikuti satu gempa bumi kuat sejam kemudian.

Menurut agensi berkenaan, kedua-dua gempa tersebut berpusat pada kedalaman 9 kilometer di bawah bumi pada jarak 14 kilometer dari pusat bandar ini.

Sekurang-kurangnya 10 orang cedera dalam bencana tersebut tetapi tiada kematian dilaporkan setakat ini.

Pasukan penyelamat masih meneruskan usaha mencari mangsa yang tertimbus di bawah timbunan runtuhan beberapa bangunan dan sejumlah kediaman.

"Malapetaka ini amat, amat menakutkan. Kami masih tidak dapat memastikan tahap kemusnahan yang berlaku tetapi kami berdoa tiada nyawa melayang seperti gempa bumi kuat yang melanda pada awal tahun ini," kata Datuk Bandar Bob Parker.

Menurutnya, gempa bumi terbaru itu menyebabkan tanah runtuh dan banjir selain memutuskan bekalan elektrik dan air kepada sekitar 54,000 buah rumah.

Orang ramai masih dalam proses membina semula kehidupan mereka selepas gempa bumi kuat berukuran 6.3 pada skala Richter pada 22 Februari lalu mendatangkan kemusnahan besar pada bandar ini selain menyebabkan 181 orang terbunuh. - Agensi

0 comments: