BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Friday, December 14, 2007

Dunia penuh tragedi

Oleh: AZLINARIAH ABDULLAH (WARTAWAN UTUSAN)

MASIH ada dua minggu lagi untuk menyimpulkan segala macam peristiwa sepanjang 2007.

Sama ada kesimpulan itu terlalu awal dibuat atau sebaliknya, ia terpulang kepada penerimaan masing-masing.

‘‘Tetapi mengambil kira insiden di mana dunia jadi saksi selama 349 hari yang lepas, global ini terlalu sarat dengan tragedi. Tiada perang yang mendera tetapi tragedi yang menuntut darah serta nyawa.

‘‘Seperti tahun 2001 dan 2003, terlalu banyak darah mengalir pada tahun 2007 ini. Kalau 2001, ada perang di Afghanistan. Dua tahun kemudian, tindakan ketenteraan di Iraq. Pada tahun 2007, tiada perang tetapi tragedi berdarah satu demi satu banyak memilukan masyarakat dunia,’’ kata Presiden Pergerakan Keadilan Sejagat (JUST), Dr. Chandra Muzaffar, sambil membilang satu persatu peristiwa berdarah yang memberi kesuraman kepada wajah dunia. Antara yang disebut ialah taufan Sidr di Bangladesh; tragedi berdarah di Masjid Merah, Pakistan; demonstrasi bertukar ganas menentang junta di Myanmar selain siri gempa bumi di Indonesia.

Beliau benar dalam memberikan kesimpulan dan contoh-contoh itu.

Ambil sahaja peristiwa taufan Sidr di Bangladesh yang berlaku pada hampir penghujung tahun 2007. Taufan Sidr yang mula melanda Bangladesh pada 15 November lepas bukan sahaja membunuh 3,400 penduduk, tetapi turut menjejaskan hidup berjuta-juta penduduk yang lain.

‘‘Rakyat yang dibelenggu kemiskinan terus terhimpit apabila hampir 400,000 keluarga tinggal sehelai sepinggang selepas dilanda Sidr sementara lebih 800,000 keluarga lagi menanggung kerugian besar akibat kerosakan kediaman dan harta benda,’’ begitu rata-rata berita yang mengiringi ‘kesedihan’ akibat taufan tersebut.

Sehingga kini, daripada 6.7 juta penduduk yang menerima kesan akan taufan itu, dilaporkan 1,700 masih lagi hilang dengan ramai penduduk di kawasan pedalaman terpaksa hidup di dalam khemah kain sementara menantikan bantuan makanan dan perubatan.

Malaysia sendiri turut menghantar misi bantuan ke sana bagi membantu meringankan beban penduduk terjejas.

Lain pula derita yang melanda warga Indonesia kerana dilanda gempa bumi, walaupun ada menyatakan, setiap tahun begitu, sering dirundung malang.

Gempa bumi di Bengkulu pada bulan September, sebelum bulan Ramadan tiba, menyebabkan penduduk di situ bertimpa-timpa dilanda malang.

Tragedi yang paling dikenang kerana banyak disorot oleh media-media antarabangsa dan tempatan pada tahun 2007 tentunya peristiwa demonstrasi di Myanmar.

Myanmar, negara yang diperintah junta diasak terlalu teruk, kiri kanan, depan belakang sehingga hampir tiada ruang untuk membela, lebih buruk tidak dibela.

Apa yang menarik berlaku di negara anggota ASEAN itu ialah apabila sami-sami, yang kebiasaannya menjadi kumpulan dihormati selain tidak mencampuri urusan politik, turut sama menyertai demonstrasi antijunta. Imej di video dan kaca televisyen selain siaran akhbar menyiarkan secara besar-besaran betapa sami-sami itu dikasari sehingga cedera parah manakala seorang jurugambar bebas dari Jepun maut dalam tunjuk perasaan tersebut, yang mula berlaku pada 9 September. Rusuhan antijunta selama lebih seminggu itu bagaimanapun berakhir apabila tentera menyuarakan komitmen untuk menggerakkan usaha ke arah demokrasi, termasuk menimbang semula ‘penderaan’ ke atas ikon demokrasi, Aung San Suu Kyi yang dikenakan tahanan rumah sejak beberapa lama.

Sementara itu, umat Islam di seluruh dunia terluka dengan peristiwa yang berlaku di Masjid Merah pada 15 Julai, menyebabkan lebih 24 orang maut, dikatakan terlibat dalam soal-soal keganasan.

Selang beberapa hari menyambut kegembiraan Aidilfitri, Pakistan bermandi darah lagi apabila terjadi serangan nekad bom berani mati, kali ini lebih 136 nyawa melayang.

Akibat tragedi itu, politik Pakistan yang telah pun meruncing lebih awal akibat ‘kesilapan demi kesilapan’ oleh Presiden Pervez Musharraf, menjadi semakin kacau dan gawat.

Sehingga kini, menghampiri penghujung tahun, kekalutan Pakistan, yang bermula sejak Mac lagi belum menunjukkan bibit menuju keamanan.

Sangkaan bahawa kepulangan bekas Perdana Menteri, Benazir Bhutto pada Oktober lepas sedikit sebanyak boleh mengembalikan keamanan di Pakistan ternyata meleset. Bahkan, kesediaan Pervez meletakkan jawatannya sebagai tentera sebelum memberi laluan kepada sebuah pilihan raya diadakan pada Januari ini sekalipun ternyata tidak boleh mengembalikan prospek kedamaian di negara kuasa nuklear itu.

Mudah kata, masyarakat dunia semakin tidak pasti apa yang akan berlaku pada Pakistan, apatah lagi sambil menunggu bulan Januari nanti.

Konflik kemanusiaan yang paling lama berlanjutan dalam dunia - Israel-Palestin, masih tidak menunjukkan tanda-tanda terlerai pada tahun ini.

Walaupun ramai mengharapkan agar sebuah negara Palestin dan berdaulat dapat diwujudkan pada penghujung tahun depan, seterusnya menghembuskan angin damai di Asia Barat, namun nampaknya ia belum boleh disimpulkan sebagai mimpi jadi nyata.

Tanpa mahu menjadi pesimis, konflik Hamas-Fatah yang belum berakhir sehingga sekarang menjadi antara penghalang bagi meruntuhkan tembok keras keamanan yang Palestin idamkan - sudah semestinya masyarakat antarabangsa juga.

Perlu diingatkan, tidak terkira banyaknya nyawa melayang kerana kesengsaraan di Palestin; tidak diketahui berapa jumlah kematian akibat penganiayaan Israel ke atas warga Palestin; tiada diketahui jua bilangan yang terdera mental serta fizikal sebaliknya hanya air mata dan darah menjadi saksi konflik tidak berpenghujung itu - tidak juga pada 2007 ini.

Perang di Iraq masih juga berpanjangan. Ternyata huru-hara menukar syurga menjadi neraka apabila hampir saban hari ada sahaja kematian dicatatkan akibat serangan bom, serangan berani mati, tidak terkecuali tembakan rambang.

Di sebalik tragedi-tragedi yang kekal menjadi ‘simbol’ kesuraman helaian halaman 2007 itu, sepanjang tahun ini turut dikejutkan dengan beberapa persaraan dan peletakan jawatan beberapa pemimpin dunia.

Di Turki, Abdullah Gul, bekas Menteri Luar negara itu akhirnya menjadi Presiden apabila melalui beberapa proses yang sukar.

Pemilihan Abdullah, perlu dibaca sebagai kemenangan bagi Islam kerana beliau diterima tengah-tengah asakan dan campur tangan tentera di negara Turki, yang pada satu masa amat tebal nilai-nilai sekularisme tinggalan Kemal Attartuk.

Dunia juga terkejut dengan peletakan jawatan secara tiba-tiba Shinzo Abe pada awal September.

Laporan menyebut, beliau mengambil keputusan itu sebagai memikul tanggungjawab terhadap imej dan kredibiliti parti pemerintah, Parti Liberal Demokratik (LDP) yang kalah dalam pilihan raya Parlimen sebelum itu.

Paling diingati tentunya, wajah suram bekas Perdana Menteri Britain, Tony Blair melambai tangan kepada kesemua penyokong Parti Buruh apabila mengumumkan pengunduran pada 13 Mei dengan digantikan oleh Gordon Brown.

Beliau, yang merupakan pemimpin paling berkuasa di Britain secara rasmi meletakkan jawatan pada 27 Jun.

Begitu juga, John Howard, seorang lagi pemimpin berkuasa - kerana bersekongkol bersama Presiden Amerika Syarikat (AS), George W. Bush, menerima padah sama, kecundang kerana hal Iraq.

Kecuali tragedi atau bencana alam, kalau kita bersetuju, landskap politik dunia banyak ditentukan oleh pucuk pimpinan di White House. Lalu, tentunya dunia di lembaran 2008 ditunggu dengan penuh debar. Bush penggalnya tamat tahun depan, dunia akan kehilangan pemimpin yang kemaruk darah dan dahagakan nyawa orang lain.

0 comments: